НАЈУСПЕШНИЈИ УЧЕНИЦИ ШКОЛСКЕ 2023/24. ГОДИНЕ

И ове школске године осми разред завршава једна веома успешна генерација. У свом основном образовању многи ученици су стекли услов за добијање диплома и похвала за своје постигнуте успехе.

Похвалу „Ученик генерације“ добио је Филип Петковић, ученик одељења VIII4.

Похвалу „Спортиста генерације“ добио је Лав Манојловић, ученик одељења VIII1.

Носиоци дипломе „Вук Караџић“ су:

 • Лав Манојловић, VIII1,
 • Јустина Обрадовић, VIII2,
 • Ђурђа Савковић, VIII2,
 • Софија Симоновић, VIII2,
 • Анђела Цицовић, VIII2,
 • Павле Гојак, VIII3,
 • Јакша Васић, VIII3,
 • Сара Трбојевић, VIII3,
 • Милица Антонић, VIII4,
 • Магдалена Јовановић, VIII4 и
 • Филип Петковић, VIII4.

Списак ученика носиоца дипломе „Доситеј Обрадовић“ и похвала налазе се у прилогу.

Честитамо свим ученицима и њиховим родитељима, као и наставницима који су их пратили кроз ово школовање!

УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО

У Општини Горњи Милановац, 15.05.2024. године, у просторијама Издвојеног одељења ОШ “Десанка Максимовић” у Сврачковцима одржан је догађај посвећен промоцији инклузивног образовања у оквиру пројекта Учимо сви заједно који спроводе Министарство просвете и УНИЦЕФ, уз финансијску подршку Европске уније.

Како је један од циљева пројекта и подизање свести јавности о важности и позитивном утицају инклузивног образовања на друштво у целини, школе које се налазе на територијама 20 јединица локалних самоуправа које учествују у пројекту ће током 2024. године одржати промотивне догађаје намењене локалним заједницама и широј јавности. Први циклус промотивних догађаја одржава се током априла и маја 2024. године.

Промотивни догађај који је одржан 15.05.2024. године окупио је представнике Општине Горњи Милановац, директоре, наставнике, родитеље и ученике школа из локалне заједнице: ОШ “Краљ Александар I”, ОШ“Десанка Максимовић” и ТШ “Јован Жујовић” које су укључене у пројекат, представнике Интерресорне комисије општине и представнике других локалних институција и организација (Центар за социјални рад, Дом здравља, Интерресорна комисија општине ), укључујући локалне организације цивилног друштва (Центар за рани развој Зека).

Окосница овог промотивног догађаја је заједничко осликавање слова у реченици „Учимо сви заједно“, у ком учествују ученици, наставници и представници локалне заједнице. Заједничким осликавањем слова, стављамо у фокус да деца уче од одраслих, да одрасли уче од деце, да деца уче са децом и да сви учимо заједно у циљу равноправног, квалитетног, инклузивног и демократског друштва.

Инклузивно образовање је квалитетно образовање које уважава различитост, способности и потенцијале сваког детета, истовремено пружајући додатну подршку учењу сваком детету којем је то потребно.

Министарство просвете, Европска унија и УНИЦЕФ су 2021. године удружили снаге да побољшају доступност и квалитет предуниверзитетског образовања за свако дете, посебно за децу неповољног социо-економског статуса. Пројекат полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног и демократског друштва.

Пројекат Учимо сви заједно, вредан 5 милиона евра бесповратне помоћи, који финансирају Европска унија и УНИЦЕФ, има неколико циљева:

 • Даље унапређење система образовања и усклађивање са стандардима и праксама ЕУ у области инклузивног образовања;
 • Унапређивање свеукупног квалитета образовања, што подразумева и знања и вештине наставника да одговоре потребама сваког детета у одељењу;
 • Унапређивање сарадње различитих актера на националном и локалном нивоу на даљем развоју квалитетног инклузивног образовања за свако дете.

У пројекат је директно укључено 20 јединица локалних самоуправа, а пројектом је обухваћено око 10 одсто школа у Србији и око 5.000 стручњака из образовања и других области.

Наша општина непосредно и ли преко локалних установа образовања учествује у све три компоненте програма:

 1. подршка унапређењу стручних капацитета наставника и стручних сарадника у образовању кроз сет стручних и практичних обука (ОШ “Краљ Александар I”, ОШ”Десанка Максимовић”, ТШ”Јован Жујовић”)
 2. подршка унапређењу рада Интерресорних Комисија кроз обуке и радионички рад,
 3. реализација локалног пројекат уз грант подршку Делегације Европске Уније и менторску подршку УНИЦЕФ-а, Центра за социјалну политику и Министарство просвете Републике Србије – Хајде да учимо сви заједно Горњи Милановац. Кроз пројекат који траје у периоду 01.10.2023-31.10.2024. године кроз интерсекторски приступ успостављена је иновативна услуга за унапређење инклузивног образовања – мобилни тим за подршку школи и ученицима, организују се креативне инклузивне радионице за децу у свим основним школама, односно предавање за родитеље. Поред тога, у јуну нас очекује округи сто за најшири круг професионалаца – актера инклузије из различитих сектора и као круна пројекта –   изложба радова и фотографија насталих на радионицама за децу и родитеље крајем септембра 2024. године.

ХАЈДЕ ДА УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО!

ИЗУЗЕТАН УСПЕХ ВЕЉКА ЧАЛУКОВИЋА

Ученик наше школе, Вељко Чалуковић (VII4), освојио је прво место, са максималних 100 бодова, на Државном такмичењу из математике и остварио пласман на Јуниорску математичку олимпијаду. Државно такмичење је одржано у суботу у ОШ „Милован Глишић“ у Ваљеву.

Честитамо Вељку и ментору Јовану Петровићу на изузетном резултату!