Посета средњовековним манастирима

 

Посетили смо манастир Студеницу, обишавши цео комплекс са ризницом, трпезаријом Св. Саве, где смо говорили о Светој Анастасији, Краљевом црквом, црквом Св. Николе и манастирски конак за госте. Имали смо посебну част и благослов да су нам отворили кивоте (који се недељом отварају) Св. Анастасије и монаха Симона (Стефана Првовенчаног). Целивали смо и кивот Св. Симеона Мироточивог. Осећали смо се као код куће. Кажу, да су на сваком комаду ове земље, нађени гробови наших Немањића.
Посетили смо манастир Градац, задужбину краљице Јелене, познате као Анжујске. Лепо, мирно и тихо место. Затим, чувену Жичу, седмоврату, рушену, паљену, изнова и изнова обнављану.
Манастир Св. Петке у Стублу код Краљева са импозантним Библијским парком. Ту се налази дивна реплика витлејемске пећине, Христовог гроба, Голготе, Синаја и две камене таблице са 10 Божијих заповести, гробови патријараха: Аврама, Исака, Јакова.
Излет је по годишем плану, у организацији наставника веронауке Душице Ломовић и наставника историје Небојше Станишића. Седамнаест ученика из петог, седмог и осмог разреда је водила наставница веронауке. Ученици су задовољни и за сваку похвалу.