Ескурзија петог разреда

На екскурзији петог разреда остварени су сви циљеви и задаци образовања и васпитања као што су продубљивање, проширивање и обогаћивање знања и искуства ученика, повезивање и примењивање знања и умења. Развијање љубави према отаџбини, њеној култури, историји и природним лепотама, неговање позитивног односа према свим њеним грађанима и њиховим националним, културним, етичким и естетским вредностима. Успостављње непосреднијих односа између наставника и ученика и ученика међусобно. Упознавање с начином живота и рада људи појединих крајева, развој практиковања здравих стилова живота. Оснаживање ученика у професионалном развоју. Подстицање самосталности ученика и одговорности за сопствено понашање.

 1. јуна 2019. године, ученици петог разреда наше школе су кренули на екскурзију. План екскурзије је био следећи: Горњи Милановац – Струганик – манастир Троноша – Тршић – Драгинац – Горњи Милановац. Саобраћајна полиција је проверила исправност аутобуса. Група од 106 ученика, 5 одељенских старешина, водич, и стручни вођа су напустили трг нашег града одакле смо кренули.
  У првом аутобусу били су друго четврто и пето одељење са својим одељенским старешинама Сањом Миленовић, Весном Даниловић и Аном Мутавџић а друштво им је правио вођа пута и водич. У другом аутобусу одељење један и три са својим одељенским старешинама Зденком Тадић и Миленом Јосифовић.
  На самом почетку водич је укратко упознао ученике за план екскурзије. Након кратке паузе за доручак и освежење код Љига наставили смо пут ка Струганику и нашој првој дестинацији кући Живојина Мишића. Струганик је насеље у Србији, у општини Мионица, у Колубарском округу. Током своје историје, Струганик је био место неких важних догађаја за националну историју. У Првом светском рату, његов најпознатији мештанин — војвода Живојин Мишић — командовао је битком чији се један од епицентара налазио на територији села; битку је извојевао.
  Након посете Струганику кренули смо на нашу следећу дестинацију у манастир Троношу. Манастир Троноша припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Налази се у селу Коренита, у непосредној близини Тршића на територији града Лознице.Антоније Ђурђевић је био најпознатији игуман Манастира Троноша од 1961 до 1997.
  Након обиласка манастира упутили смо се ка Тршићу. У Тршићу ученици су имали ручак и слободно време, након чега смо се упутили у посету куће Вука Караџића. Тршић је насељено место града Лознице, у Мачванском округу.Село је родно место српског филолога и реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића.
  Наша последња дестинација Драгинац насељено место града Лознице у Мачванском округу.Током Другог светског рата у Драгинцу и околини војска нацистичке Немачке је стрељала 2.950 људи из Мачве и Поцерја. Овај злочин се одиграо 14. октобра 1941. године у селима у долини реке Јадар: Драгинцу Коренити, Великом Селу, Цикотама и суседним селима. Повратак за Горњи Милановац са паузом за освежење код Ваљева. Долазак у Горњи Милановац у 21 час.