УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО

У Општини Горњи Милановац, 15.05.2024. године, у просторијама Издвојеног одељења ОШ “Десанка Максимовић” у Сврачковцима одржан је догађај посвећен промоцији инклузивног образовања у оквиру пројекта Учимо сви заједно који спроводе Министарство просвете и УНИЦЕФ, уз финансијску подршку Европске уније.

Како је један од циљева пројекта и подизање свести јавности о важности и позитивном утицају инклузивног образовања на друштво у целини, школе које се налазе на територијама 20 јединица локалних самоуправа које учествују у пројекту ће током 2024. године одржати промотивне догађаје намењене локалним заједницама и широј јавности. Први циклус промотивних догађаја одржава се током априла и маја 2024. године.

Промотивни догађај који је одржан 15.05.2024. године окупио је представнике Општине Горњи Милановац, директоре, наставнике, родитеље и ученике школа из локалне заједнице: ОШ “Краљ Александар I”, ОШ“Десанка Максимовић” и ТШ “Јован Жујовић” које су укључене у пројекат, представнике Интерресорне комисије општине и представнике других локалних институција и организација (Центар за социјални рад, Дом здравља, Интерресорна комисија општине ), укључујући локалне организације цивилног друштва (Центар за рани развој Зека).

Окосница овог промотивног догађаја је заједничко осликавање слова у реченици „Учимо сви заједно“, у ком учествују ученици, наставници и представници локалне заједнице. Заједничким осликавањем слова, стављамо у фокус да деца уче од одраслих, да одрасли уче од деце, да деца уче са децом и да сви учимо заједно у циљу равноправног, квалитетног, инклузивног и демократског друштва.

Инклузивно образовање је квалитетно образовање које уважава различитост, способности и потенцијале сваког детета, истовремено пружајући додатну подршку учењу сваком детету којем је то потребно.

Министарство просвете, Европска унија и УНИЦЕФ су 2021. године удружили снаге да побољшају доступност и квалитет предуниверзитетског образовања за свако дете, посебно за децу неповољног социо-економског статуса. Пројекат полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног и демократског друштва.

Пројекат Учимо сви заједно, вредан 5 милиона евра бесповратне помоћи, који финансирају Европска унија и УНИЦЕФ, има неколико циљева:

  • Даље унапређење система образовања и усклађивање са стандардима и праксама ЕУ у области инклузивног образовања;
  • Унапређивање свеукупног квалитета образовања, што подразумева и знања и вештине наставника да одговоре потребама сваког детета у одељењу;
  • Унапређивање сарадње различитих актера на националном и локалном нивоу на даљем развоју квалитетног инклузивног образовања за свако дете.

У пројекат је директно укључено 20 јединица локалних самоуправа, а пројектом је обухваћено око 10 одсто школа у Србији и око 5.000 стручњака из образовања и других области.

Наша општина непосредно и ли преко локалних установа образовања учествује у све три компоненте програма:

  1. подршка унапређењу стручних капацитета наставника и стручних сарадника у образовању кроз сет стручних и практичних обука (ОШ “Краљ Александар I”, ОШ”Десанка Максимовић”, ТШ”Јован Жујовић”)
  2. подршка унапређењу рада Интерресорних Комисија кроз обуке и радионички рад,
  3. реализација локалног пројекат уз грант подршку Делегације Европске Уније и менторску подршку УНИЦЕФ-а, Центра за социјалну политику и Министарство просвете Републике Србије – Хајде да учимо сви заједно Горњи Милановац. Кроз пројекат који траје у периоду 01.10.2023-31.10.2024. године кроз интерсекторски приступ успостављена је иновативна услуга за унапређење инклузивног образовања – мобилни тим за подршку школи и ученицима, организују се креативне инклузивне радионице за децу у свим основним школама, односно предавање за родитеље. Поред тога, у јуну нас очекује округи сто за најшири круг професионалаца – актера инклузије из различитих сектора и као круна пројекта –   изложба радова и фотографија насталих на радионицама за децу и родитеље крајем септембра 2024. године.

ХАЈДЕ ДА УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО!

Оставите одговор